Zeytin Pastörize Makinası

Zeytin Pastörize Makinası, çeşitli gıdaların ısıl işlemi için kullanılan bir makinedir. Ambalajlı zeytinler bir taşıma bandı yardımıyla pastörizatöre taşınır. Ambalajlanmış zeytinler, zeytin tipi ve ambalaj özelliklerine göre 5 ile 60 dakika boyunca 50-95ºC sıcak su duşundan geçerek ısıl işlem görür. Sonrasında soğuk su duşundan geçen ambalajların ısıl işlemi tamamlanmış olur. Dokunmatik ekran sayesinde ısı kontrolleri  sağlanabilir ve farklı ürün grupları için reçeteler hazırlanabilir. Sıcak su ve su seviye kontrolü için alarmlı uyarı sistemi mevcuttur. Anlık olarak sıcaklık değerleri gözlemlenebilir.

Zeytin pastörize makinası

         Pastörizeler, çeşitli gıdaların ısıl işlemi uygulanarak yapılan bir makinedir. Zeytinde süt meyve suyu reçel gibi pastörize yapılabilir. Temel olarak zeytin pastörize belirli ısıya kadar zeytinlerin ısıtılıp sonrasında hızlı bir şekilde zeytinlerin soğutulmasıdır. Zeytinler, cinsine göre ısı ve zaman olarak farklılıklar göstermektedir. Zeytin pastörize makinesi dokunmatik ekrandan tüm parametreler ayarlanabilir ve zeytinlere göre reçetelenebilmektedir. Anlık ısı değerleri ekrandan izlenebilmektedir.

         Zeytin pastörize makinelerini iki ayrı çeşide ayrılabilir. Ambalaj içerisine girdikten sonra ve ambalaj içerisine girmeden zeytinlere ısıl işlem uygulama olarak yapılmaktadır.

         Zeytin pastörizede en verimli olan ise zeytinler ambalaja girmeden önce zeytinlerin homojen şekilde pastörize yapılmasıdır.

Zeytin nasıl pastörize yapılır

         Örnek olarak zeytin nasıl pastörize yapılır biraz açıklayalım. Olgunlaşmış zeytinler kurulduğu kaplardan alınıp ısıya dayanıklı açık kasalar içerisine alınır. Açık kasalar suyu yüzeyinde tutmayacak yapıda olmalıdır. Isıya ve gıdaya uygun ekmek kasası bu işe uygun sayılabilir. Kasalar ön giriş bandına personel tarafından verilir. Zeytin pastörize makinaları kullanıcının zeytin kapasitesine göre imalatı yapılmaktadır. Makine üzerindeki PLC gelen buharın ısını kontrol eder ve tüm şartlar yerine geldiği zaman zeytinleri ısıtmak için boru eşanjörlü havuz içerisine indirir ve ayarlanan ısıya geldiğini görüp o ısıda beklemesi gereken zaman tamamlandığında sistem zeytinleri havuzdan kaldırır ve soğuk suya doğru konveyör üzerinde taşır. Sıcak teknedeki zeytinler soğuk tekneye ilerlerken , pastörize yapılacak kasalar hazır ise sistem yeni zeytinleride sıcak tekneye doğru getirir . ilk gurup zeytinler soğuk zeytin havuzunda ayarlanan suğukluğa eriştiği zaman çıkış konveyörüne aktarır ve oradan seçme bandına aktarılır. Pastörize yapılan zeytinlerin iş akışı bu şekilde devam eder.

Zeytin Dolum Hattı için Gerekli Olan Makinalar Nelerdir?

Zeytin nasıl doldurulur?

Zeytin dolum makinalarının hepsi gıda tüzüğüne uygun malzemelerden imal edilmektedir.

Zeytin dolum makineleri altı adet istasyondan ve makineden oluşmaktadır. İlk istasyon pastörize yapılmış zeytinleri tartım makinesinin üzerindeki çok kefeli tartım makinesine aktaran konveyör veya elevatördür. Zeytin taşıma konveyörü makinaların kapasitesine göre hızları ayarlanmaktadır. Dolum makinesinin üzerindeki küçük hazne zeytinle dolduğu zaman makina konveyörü durdurur , zeytin azalmaya başladığı zaman yeniden konveyörü çalıştırır.

Terazili dolum makinesinde istenen gramdaki zeytinler tartılır ve alt tarafta bulunan ambalaj geldiği zaman içerisine dolum yapar. Dolum yapılırken ambalajın altında bulunan titreşim motoru zeytinlerin ambalaj içerisine yerleşmesini sağlar.

Boş zeytin Ambalajının çok kefeli terazili dolum makinasının tam altına konumlandırmak için özel bir mekanik sistem vardır. Boş zeytin ambalajlarını dolum ağzına getirir ve dolu olan zeytin ambalajlarını konveyöre otomatik olarak bırakır. Konveyör üzerinde ilerleyen zeytin dolu ambalajlar salamura ve yağ dolum istasyonuna gelir. Ayarlanmış olan yağ ve salamura miktarı zeytin dolu ambalajın içerisine dolduktan sonra kapak kapatma kısmına gelir. Teneke ambalaj ise sıvama makinesi ile pet veya plastik ambalaj ise kapak elle veya otomatik olarak ambalaj takılır.  Zeytin dolu ambalajlar kapak sıkma makinesinde torku ayarlı olaran sıkıldıktan sonra . zeytin etiketleme makinasına gelir . etiketlenen ve tarihleri inkjet makinesinde yazılmış olan ambalajlar zeytin shrink makinasında ambalajlandıktan sonra depoya veya direk yüklemeye gönderilir.

Bu zeytin dolum hattında tek mesaide 8-10 ton zeytin 1 kg lık ambalajlar halinde dolumu yapılabilir.