ÇİÇEK BALI NASIL YAPILIR

Çiçek balı üreten arılar kendi yaşam alanlarına yakın yerlerdeki bitkileri gezerler. Gezerken çiçeklerdeki nektarı toplarlar. Arılar nektar toplarken erkek bitkilerin polenlerinide dişi çiçeklere aktarıp çiçeklerinde çoğalmasına sebep olurlar. Arılar almış oldukları nektarları kendi bünyelerinde bulunan salgı ve enzimler ile kovana taşırlar.

Peteklere konulan ballar işçi arılar tarafından suyu uçurulur ve olgunlaşması sağlanır. Bir arı kendi kursağını doldurabilmesi için ortalama olarak 1000-1500 ayrı çiçekten nektar alır. Çiçeklerin yapısına göre bu sayı azalmakta veya çoğalabilmektedir. Arılar 1 gram bal için 100-175 bin ayrı çiçekten nektar alır. Çiçek balları , ayçiçek balı, pamuk balı, kestane balı, meşe balı, narenciye balı, kekik balı, hayıt diken balı, yayla çiçeği balı gibi bir çok çeşidi bulunmaktadır.

ÇİÇEK BALININ ÖZELLİKLERİ

Çiçek balı, çiçeklerin nektarlarının bal arıları tarafından toplandıktan sonra, kendi bünyelerindeki salgı ve enzimlerle karıştırarak çok tatlı bir gıda maddesidir. Aroması ve renkleri almış oldukları çiçeklere göre değişmektedir. Arıların bulunduğu bölgedeki bitki örtüsü çok önemlidir. Çiçek balları kıvam olarak dayanıklı ama içerisindeki polen miktarına bağlı olarak kristalleşme olmaktadır. Halk arasında bal şekerlendi deyimi bu kristalleşmedir. Bal Çiçek balı olup donmuyorsa, pastörize edilmiş olabilir , polen miktarı çok küçük filtrelerden geçirilip çok düşürülmüştür yada sahte baldır diyebiliriz. Arının yapmış olduğu ballar tamamen hangi çiçekten aldığına bağlı olarak renk, aroma glizkoz-friktoz , nem vs gibi değişmektedir.

Çiçek balının 100 gramında 325 kalori vardır.